V ponedeljek, 28. 11., in torek, 29. 11. 2022, sta našo šolo v sklopu projekta Erasmus+: Green Europe, obiskala učitelja iz Avstrije. Glavni koordinator projekta je Avstrijski zavod za šolstvo, namenjen pa je vključevanju učiteljev v t.i. metode osvetlitve dela/senčenja oz. »job shadowing«, pri katerih učitelji hospitirajo pouk in pridobivajo primere dobre prakse. Ljubljanske šole je obiskalo 40 učiteljev, 2 šolska inšpektorja in 3 predstavniki Službe za evropske zadeve. Cilj projekta je, da se posamezne ljubljanske šole povežejo z dunajskimi šolami in tudi v bodoče sodelujejo v izmenjavah, senčenju oz. raznih projektih. Učitelji smo mnenja, da nam tovrstne kolegialne hospitacije omogočajo prenos dobre prakse ter pozitivno vplivajo na kakovost dela v šoli in na profesionalni razvoj učitelja. S hospitiranjem razvijamo nove spretnosti, spoznavamo nove načine poučevanja in pridobivamo dodatne možnosti za evalvacijo lastnega dela.

Utrinke s hospitacij, sprejema v Mestni hiši in vtise obeh učiteljev si lahko ogledate spodaj:

Liebe OŠ Šmartno pod Šmarno goro,

wir Wiener Volksschullehrer*innen durften im Zuge eines Erasmus+ -Projekts am 28.+29.11.2022 in Ihrer Schule hospitieren. Schon der Empfang in der Direktion war sehr sympathisch.

Viele Aspekte am Schulsystem und vor allem an der Schule haben uns positiv überrascht. Durch den freundlichen Umgang miteinander in der Schule und auch uns Gästen gegenüber haben wir uns sehr wohl gefühlt. Besonders auffallend war, dass alle Personen (Lehrer, Kinder, Küche, Putzkräfte) zusammenhalten und sich auf Augenhöhe als ein Team sehen. Beneidet haben wir die moderne Ausstattung in den Klassenräumen, die für das gemeinsame Lernen hilfreich war. Dies hat uns inspiriert, auch an unseren Schulen in Wien dafür einzusetzen.

Wir hoffen, dass wir den Kontakt zwischen unseren Schulen auch länderübergreifend vertiefen können.

Vielen Dank für die schöne, inspirierende und interessante Zeit!

Annika und Stefan

PREVOD:

Draga osnovna šola Šmartno pod Šmarno goro,

osnovnošolski učitelji z Dunaja smo imeli 28. in 29. novembra v okviru projekta Erasmus+ priložnost obiskati vašo šolo. Sprejem na šoli je bil zelo prijeten. Številni vidiki slovenskega šolskega sistema in zlasti vaše šole so naju pozitivno presenetili. Prijazno medsebojno sodelovanje med učitelji in tudi vaš odnos do naju sta prispevala k prijetnemu počutju. Še posebej je bilo opazno, da vsi zaposleni (učitelji, učenci, osebje v kuhinji in čistilke) držite skupaj in se vidite kot ekipa. Zavidava vam sodobno opremo v učilnicah, ki vam je v pomoč pri skupnem učenju. Slednje pa naju je spodbudilo, da se tudi dunajski učitelji še bolj angažiramo za rabo IKT opreme v šoli.

Upava, da bomo še naprej ohranjali tesne stike.

Najlepša hvala za čudovito, navdihujočo in zanimivo izkušnjo!

Annika in Stefan

 

Admira Ćosić, koordinatorka projekta