Naša šola je bila v ponedeljek, 24. 10. 2022, okrašena z zastavicami Dnevov evropske kulturne dediščine, večnamenski prostor svečano urejen, razstava je že vabila obiskovalce na ogled, po šoli pa je dišalo po pecivu.

Ob 18.00 se je namreč pričela prireditev o kulturni dediščini Šmarne gore, ki smo jo pripravili pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Vzdušje je bilo prijetno sproščeno.  Mladinski pevski zbor je zapel dve šmarnogorski in tudi pesem Oj, Triglav, moj dom, ki jo je uglasbil Jakob Aljaž, doma z Zavrha pod Šmarno goro. Za harmoniko je mojstrsko poprijel devetošolec Luka.

Prireditev so suvereno vodili četrtošolci Miša, Lili, Tomi in Bor. Učenke 5. a, Zoja in obe Hani, so natančno predstavile podrobnosti o kulturni dediščini našega osamelca. Učenci 5. b, Nikolina, Eva, obe Klari, Vid, Andrej, Nejc, Rebeka in Jakob, so sestavili besedilo o romanju na Šmarno goro  in prizor neverjetno avtentično tudi dramatizirali. Z navdušenjem smo prisluhnili legendi iz časov Turkov, ki jo je s stopnjevano napetostjo povedala devetošolka Maruša. Žiga iz 7. b je odlično recitiral Prešernovo Šmarno goro. Ste vedeli, da je naš največji pesnik  rad zahajal na Šmarno in da je bil v Marijini cerkvi upodobljen še za časa svojega življenja?

V osrednjem delu smo povabili goste – same domačine. Na platnu smo si ogledali stare fotografije in razglednice, ki jih je poleg dr. Šilca prispeval tudi bivši ravnatelj in učitelj Maks Košir. Pavle Šušteršič je predstavil svojo zanimivo zbirko okoliških kamnov in korenin, ki jih zbira že deset let. Dr. Jurij Šilc, Nuša Češnovar in Miha Ledinek so nam slikovito predstavili toliko zanimivosti o kulturni dediščini Šmarne gore, da bomo še z večjim veseljem šli naslednjič na Goro pogledat kulturne spomenike, zraven pa se ustavili na ričetu, ki je cenjen daleč okrog.

Iskrena hvala cenjenim gostom, nastopajočim učencem, njihovim mentorjem ter vsem gledalcem.

Z znanjem o dediščini pokončneje vstopamo v jutrišnji svet.

Alenka Degen