V petek, 20. 10. 2023, je na šoli za vse učence potekala prireditev o kulturni dediščini starih obrti v krajih Šmartno, Tacen in Gameljne. Pripravili smo jo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Naš gost je bil domačin dr. Jurij Šilc, velik ljubitelj, zbiratelj in pisec o lokalni kulturni dediščini. Beseda je tekla predvsem o sodarstvu, mlinarstvu in lončarstvu. Med drugim smo izvedeli, da je največji sod, ki so ga naredili sodarji v Tacnu, meril kar 35000 litrov, in so ga sodarji komaj spravili čez takratni železni most.

Prireditev sta povezovali osmošolki Tina Korenč in Nika Zupin. Svoje raziskovanje sta predstavila Brin Volovšek in Jakob Ciperle Majcen iz 9. a razreda pod mentorstvom Andreje Rudaš. Drugošolci so pod vodstvom Mire Sovinc in Eve Zavrl zaplesali ljudski ples Ob bistrem potoku je mlin. Učenci 4. b so z učiteljico Natašo Jeras za nas pripravili igrani kviz Lepo je poznati domači kraj. Za začetek in konec prireditve je po šoli odmevala slovenska ljudska pesem, za katero so poskrbeli Otroški pevski zbor OŠ Šmartno pod Šmarno goro, učenci ansambelske igre in ukulele krožka pod vodstvom Aleša Veka.

Pripravili smo tudi razstavo likovnih del in plakatov, za prav poseben del razstave pa je poskrbel domačin Štefan Medved iz Pintarjeve domačije. Posodil nam je staro orodje in dva soda, od tega je bil en na pol izdelan in je bil namenjen prikazu izdelave soda. Učenci likovnega krožka pod mentorstvom Renate Kern so izdelali velikanski napis, ki še vedno krasi našo jedilnico.

Vodja projekta je bila Alenka Degen, pomagali sta ji Urška Mihevc in Maja Komjanc. Foto: Dušan Bajuk.

Z vsakoletnim projektom kulturna dediščina želimo pri učencih vzbuditi zanimanje za bogastvo, ki so nam ga zapustili predniki z željo, da bi ga ohranjali in imeli do njega spoštljiv odnos. Če pa smo vsaj nekaj učencev navdušili še za raziskovanje kulturne dediščine, je naš cilj dosežen.

Z znanjem o dediščini pokončneje vstopamo v jutrišnji svet.

Alenka Degen